Diskusijos

Lietuvos Aviacijos Istorija 1919 - 1940 m. :: Diskusijos :: Įvairios temos :: Pokalbiai po sparnu...
 
<< Prieš tai buvusi tema | Sekanti tema >>
Prastai saugomos kultūros vertybės sudomino vagis
Moderatoriai: Arius, Nerijus Korbutas, Pijus, Mindaugas, Kiras
Autorius Pranešimas
Pijus
2009 Grd 05 d., 15:59
Pijus

Užsiregistravęs dalyvis #4
Prisijungta: 2008 Lap 05 d., 16:57
Pranešimų: 889
Vidas STANKUS

vidas©santarve.lt



Per savaitę – dvi įžūlios vagystės iš rajono muziejų. Pavogti daiktai iš Renavo dvaro rūmų ekspozicijos įvertinti daugiau kaip pusketvirto šimto tūkstančių litų. Tiek pareigūnai, tiek muziejininkai dėl vagysčių kaltina sunkmetį. Gyventojų nuomone, vagis vilioja prastai saugomos vertybės.





VAGYS ŠLAVĖ VISKĄ
Ketvirtadienio vidurdienį atėjusi į Viekšniuose, Akmenės gatvėje esantį Aleksandro Griškevičiaus memorialinį muziejų, jo prižiūrėtoja negalėjo atrakinti laukutinių durų. Tik pastūmusi pastebėjo, kad jos atrakintos, o įėjusi į vidų, neteko žado – pagrobta nemaža dalis eksponatų. Šiame muziejuje veikė A. Griškevičiaus aviacijos muziejaus, tautodailininko J. Rušino medžio darbų ir Viekšnių krašto etnografinės ekspozicijos.
Nors tikslus pagrobtų eksponatų skaičius ir jų vertė dar tikslinama, jau aišku, kad vagys išsinešė 140 sovietinių laikų aviacinių ženklų, įvairių medinių skulptūrų, dvidešimt senovinių lygintuvų, keturis laikrodžius, gramofoną, dūdą bei du archeologinius stendus.
„Vagims įsibrauti nebuvo sunku: grotos sudėtos tik šoniniuose languose, tuo tarpu fasado pusėje jų nėra. Niekdariai išėmė stiklą ir pateko į vidų. Signalizacijos pastate nėra, sargo taip pat“, – „Santarvei“ sakė rajono kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Mindaugas Jaremčiukas.
Pasak Mažeikių muziejaus direktorės Adelės Cholodinskienės, A. Griškevičiaus aviacijos muziejus yra visuomeninis muziejus, jo nėra valstybinių muziejų apskaitoje, jis dirba tik tada, kai yra norinčiųjų ar susidaro ekskursijos jį aplankyti.
„Sutapimas ar ne, bet vagystės išvakarėse Viekšniuose, brolių Biržiškų memorialiniame muziejuje, buvo atidaryta ekspozicija, vyko iškilmės, kuriose dalyvavo miestelio visuomenė, rajono Savivaldybės atstovai. Ir iškart po tokio šviesaus visam miesteliui įvykio – tokia vagystė“, – apgailestavo direktorė.

KAIMYNAI
TRIUKŠMO NEGIRDĖJO
Priešais muziejų gyvenantys viekšniškiai teigė jokio triukšmo prie pastato fasado negirdėję, nors ilgai vakarojo prie televizoriaus.
„Nuo seno šio pastato veranda, kurioje buvo ir suoliukai, traukė miestelio girtuoklėlius: čia būdavo triukšminga, ne veltui vakarais sakydavome: mūsų restoranėlis jau veikia. Kai pasiskundėme ankstesniais laikais, kai dar priklausėme Akmenės rajonui, įgaliotiniui, šis su „bananu“ perėjo jiems per šonus, pastarieji išsilakstė ir apie metus pusantrų čia buvo ramybė, o dar ir suoliukus išnešė. Tačiau pastaruoju metu jie vėl pamėgo šį negyvenamą pastatą, nes jis yra geroje vietoje“, – pasakojo vietos gyventojai.
Nuo pat muziejaus įsikūrimo jis nėra buvęs apvogtas, tačiau bandymas patekti į vidų, anot kaimynų, buvo. Prieš kelerius metus kaimynų šuo pradėjo skalyti, žmogus išėjo pažiūrėti, tačiau nieko nepamatė. Tik rytojaus dieną paaiškėjo, kad bandyta į muziejų įsibrauti per vidiniame kieme esančias duris. Tuo tarpu pastarosios vagystės išvakarėse šuo nė nesulojo.

DIDELI PAVEIKSLAI
VAGIŲ NEDOMINO
Tai jau antra vagystė per savaitę iš muziejų mūsų rajone: lapkričio 27-osios naktį apvogti Renavo dvaro rūmai. Per laukutinių durų stiklą patekę į vidų, vagys išnešė senovinį laikrodį, devynis paveikslus bei penkias statulėles. Vagių padaryta žala įvertinta daugiau kaip 350 tūkstančių litų.
„Vagys įsibrovė per duris, esančias nuo upės slėnio pusės, ir šeimininkavo trijose salėse. Manau, kad jie buvo atvažiavę lengvuoju automobiliu, nes vogti tik tam tikro formato paveikslai ir nedidelio svorio skulptūros. Štai vadinamojoje vyrų salėje didieji paveikslai nepavogti, nukabintas tik pats mažiausias paveikslas.
Kitų paveikslų rėmai nesugadinti, sunkesnės skulptūros neliestos“, – „Santarvei“ sakė Renavo dvaro rūmų muziejaus vedėjas Deividas Makavičius.
Rūmų ekspoziciją saugo sargas. Tąnakt jis girdėjo, kad šalia rūmų esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje burzgė automobilis, tačiau nekreipė į tai dėmesio: vakarais čia dažnai su mašinomis renkasi ir vakaroja vietos jaunimas. Tik pusę pirmos nakties sargas pajuto skersvėjį ir pastebėjo įsibrovimą į rūmus.
Pasak vedėjo, prašvitus sargas apėjo rūmų teritoriją ir slėnio apačioje rado du paveikslus, kurie grąžinti į ekspoziciją. Tai, kad vienas iš jų buvo didelis, taip pat rodytų, jog jis paprasčiausiai netilpo į vagišių automobilį.

VERTYBIŲ
KAINOS NEŽINO
Tiek kriminalistai, tiek muziejininkai mano, kad dėl tokių vagysčių kaltas sunkmetis: žmonės stengiasi pinigų užsidirbti visais įmanomais būdais, taip pat ir iš kultūros paveldo.
„Šių paveikslų ekspozicija Renavo rūmuose veikia nuo 1989 metų. Per dvidešimt metų nė vienas paveikslas nebuvo nei įbrėžtas, nei įskeltas, statulėlės – nei numestos, nei sudaužytos. Sovietiniais laikais, kai Renave dar buvo tarybinis ūkis, šią ekspoziciją perdavė Nacionalinis dailės muziejus. Keičiantis priklausomybei, keitėsi ir paveikslus prižiūrintys šeimininkai, šiuo metu jie buvo perduoti į mūsų balansą. Kadangi paveikslai mums buvo patikėti tik deponavimo sąlygomis, mes jų nedraudėme, ar jie buvo drausti – nežinome“, – pripažino A. Cholodinskienė.
Nei muziejaus direktorė, nei vedėjas rūmuose laikomų vertybių kainos nežinojo.
„Tačiau vien tai, kad po vagystės paveikslai įvertinti tokia suma, verčia susimąstyti: rūmuose liko daug dar vertingesnių paveikslų ir skulptūrų. Kas gali garantuoti, kad vagys, susigundę tokiomis vertybėmis, neapsilankys dar kartą, ir sargas jiems būtų ne kliūtis. Darosi baugu juos laikyti“, – mąstė vedėjas.

SIGNALIZACIJA –
BŪTINYBĖ
Mūsų rajone šiuo metu yra šeši muziejai: Mažeikių muziejus, Renavo dvaro muziejus, Šatrijos Raganos memorialinis muziejus Židikuose, skulptoriaus Broniaus Pundziaus memorialinis muziejus Pievėnuose ir du Viekšniuose – Lietuvos aviacijos pradininko Aleksandro Griškevičiaus ir Viekšnių vaistinės muziejai. Signalizacija įrengta tik miesto ir Židikų muziejuose.
„Rajono savivaldybėje vyko pasitarimas dėl muziejų apsaugos, jame kalbėta ir apie Renavo dvarą. Tada ir gimė idėja, kad, vykdant dvaro rekonstrukciją, rūmuose būtų įrengta ir signalizacija, ir vaizdo stebėjimo kameros. Kiek žinau, buvo kalbėta, kad salėse, kur eksponuojami vertingiausi paveikslai, vertėtų įrengti patikimesnę signalizaciją, o vaizdas iš salių patektų į kambarėlį, kur jį monitoriuose stebėtų sargas“, – sakė vedėjas.
Rajono Savivaldybės Projektų valdymo skyriaus vedėja Dalia Grygolaitienė informavo, kad „Renavo dvaro rekonstrukcijos projektas“, kuriame numatyti ir signalizacijos klausimai, dar nepatvirtintas.
„Formuodami kitų metų biudžetą, galvojame ir apie muziejų apsaugą. Manau, kad reikia atsisakyti sargų, kurie materialiai neatsako už jiems patikėtą saugoti turtą. Lėšų, būtinų signalizacijai įrengti, tikimės rasti, ir tai, manau, duos didesnį efektą negu sargai.
O signalizacija visuose rajone esančiuose muziejuose tampa būtinybe, nes tokių nusikaltimų gali vis daugėti“, – „Santarvei“ sakė rajono meras Vilhelmas Džiugelis.








[ Redaguota 2009 Grd 05 d., 16:00 ]
Į viršų
egiz
2009 Grd 05 d., 22:39
egiz
Užsiregistravęs dalyvis #34
Prisijungta: 2008 Grd 08 d., 18:15
Pranešimų: 197
signalizacija reikalinga,galiu paskaičiuoti samatėles
Į viršų
Nerijus Korbutas
2009 Grd 05 d., 23:22
Administratorius

Užsiregistravęs dalyvis #2
Prisijungta: 1970 Sau 01 d., 03:00
Pranešimų: 4086
Baisūs dalykai dedasi. Rėmėjų reikia ieškot. Lietuvoj tūkstančiai kompanijų prekiaujančių, instaliuojančių saugos sistemas, teikiančių saugos paslaugas. Įdomu yra Lietuvoje neabejingų ir galinčių padėti žmonių. Ech... ką aš čia fantazuoju...

Nereikia ten tų kamerų ir monitorių, pradžiai bent vietinę signalizaciją, užtektų judesio daviklių ir garsiai rėkiančių sirenų.

[ Redaguota 2009 Grd 05 d., 23:27 ]
Į viršų
 

Persikelti:     Į viršų

Sindikuoti šią temą: rss 0.92 Sindikuoti šią temą: rss 2.0 Sindikuoti šią temą: RDF
Powered by e107 Forum System

Svetainės nuorodos













Sveiki,

Prisijungimo vardas:

Slaptažodis:




Prisiminti mane

[ ]

Facebook