Diskusijos

Lietuvos Aviacijos Istorija 1919 - 1940 m. :: Diskusijos :: Įvairios temos :: Naujos ir senos knygos, video ir t.t. Apžvalgos
 
<< Prieš tai buvusi tema | Sekanti tema >>
Filmas Juliui Kumpikui-Kumpikevičiui atminti "Sparnams prisiminti"
Moderatoriai: Arius, Nerijus Korbutas, Pijus, Mindaugas, Kiras
Autorius Pranešimas
Nerijus Korbutas
2009 Spa 09 d., 00:12
Administratorius

Užsiregistravęs dalyvis #2
Prisijungta: 1970 Sau 01 d., 03:00
Pranešimų: 4087

Lietuvių emigranto gyvenimo skrydį primenančio filmo premjera Lietuvoje.
Spalio 9 d. 17:00 val. Skalvijos kino centre įvyks Niujorke gyvenančios lietuvės Giedrės Kumpikas dokumentinio filmo „Sparnams prisiminti“ premjera. Apie tarpukario Lietuvos lakūno Julijono Kumpikevičiaus - Kumpiko įsimintinai drąsų skrydį iš Prahos į Kauną navigacijos prietaisų neturinčiu lėktuvu bei tolesnius Kumpikų šeimos gyvenimo vingius pasakojančio filmo seanse dalyvaus ir filmo režisierė.

Balandžio mėnesį 42-ajame tarptautiniame Hiūstono dokumentinių filmų festivalyje „WorldFest“ Giedrės Kumpikas filmas „Sparnams prisiminti“ buvo apdovanotas aukščiausiu - platininiu prizu „Biografijų ir autobiografijų“ kategorijoje. Atsiimdama apdovanojimą sulaukiamų filmų skaičiumi didžiausiame pasaulyje kino festivalyje filmo režisierė ir scenarijaus autorė teigė: „kadangi kinematografija nėra mano pagrindinis veiklos laukas, reikėjo nemažai laiko parašyti sėkmingą scenarijų ir sustyguoti visus kino kalbos elementus. Kūrybiniame procese filmo scenarijų ne kartą koregavome, tad filmas pats vystėsi sava kryptimi. Kiekvienam kino specialybės studentui tai turbūt yra savaime suprantamas dalykas, bet man tai buvo ypač įdomus ir magiškas patyrimas.“

Čekijoje, Lietuvoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose - Niujorke nufilmuotas filmas „Sparnams prisiminti“ tiksliai ir dramatiškai atkuria Julijono Kumpikevičiaus – Kumpiko gyvenimo iššūkius, su kuriais jis susidūrė trokšdamas įgyvendinti savo svajonę skraidyti lėktuvu ir, vėliau, karo metais siekdamas apsaugoti save ir savo šeimą emigracijoje. Dokumentinis filmas pasakodamas įsimintiną vieno žmogaus ir jo šeimos istoriją, kartu, atliepia ir visos lietuvių kartos, karo metais ne savo norų palikusios savo valstybę, patyrimus. Filme naudojama archyvinė medžiaga (tarpukario video kronikos, nuotraukos, ištraukos iš straipsnių), originaliai atkuriamos dokumentinės situacijos bei už kadro girdimi pačios režisierės prisiminimai apie savo tėvą sukuria nepamirštamą lietuvių išeivio lakūno portretą bei atskleidžia sudėtingą lietuvių emigrantų kelią siekiant gyvenimo laisvės audringame istoriniame laikmetyje.


Lukas Brašiškis

New York, rugsėjo 25. 2009

-------------------------------------------

Ponia Giedrė rytoj šiandien turėjo atvykti į Lietuvą. (Gal kas gali patikslinti)

LAM'e filmo pristatymas įvyks spalio 10 d. 13 val.

Dėkui Sauliui Prialgauskui už informaciją.

Apie J.Kumpikevičiaus skrydį skaitykite ir mūsų svetainėje:

Skrydis per Karpatus


Jei kas iš kolegų dalyvausite filmo pristatymuose būtinai pasipasakokite ir čia, išsiaiškinkite filmo įsigijimo galimybes.

Į viršų
 

Persikelti:     Į viršų

Sindikuoti šią temą: rss 0.92 Sindikuoti šią temą: rss 2.0 Sindikuoti šią temą: RDF
Powered by e107 Forum System

Svetainės nuorodos













Sveiki,

Prisijungimo vardas:

Slaptažodis:




Prisiminti mane

[ ]

Facebook