Tikslių duomenų neturiu, bet buvo atsižvelgiama į sveikatos grupę, taip pat jeigu karys pats pareikšdavo norą tarnauti būtent viename ar kitame dalinyje, bet ar visada į tai buvo atsižvelgiame, neesu garantuotas. Dėl tarnybos kavalerijoje ( tiesa, buvo trys pulkai: husarai, ulonai, dragūnai) tai kreipdavo dėmesį į tai ar būsimas karys moka valdyti žirgą, taip pat dažniau į kavaleriją imdavo vaikinus iš ūkio, dėl savaime aiškių priežasčių. Jojimas sudarė svarbią apmokymų dalį kavalerijos pulkuose, todėl galėjo būti kažkokia atranka patikrinti tam, deja, neturiu jokių duomenų.
Ulonų pulkas didžiąją savo egzistavimo dalį stovėjo Alytuje, aš pats iš Alytaus, tad šis pulkas ir jo istorija man labai įdomi. Būtų smagu išgirsti ta, ką Tau pasakojo močiute, nes bet kokia informacija yra svarbi.
Trumpai, pasimatymuose su močiute pasakojo, kad pasiprašė į ulonus ir su nerimu laukia atrankos. Jeigu neklystu, rinkdavo ir pagal ūgį bei fizinius duomenis. Minėjo, kad buvo tikrinami jojimo įgūdžiai (čia tu teisus). Na ir viena dieną atėjo į pasimatymą laimingas, priėmė. Tarnavo Alytaus Kunigaikštienės Birutės ulonų pulke. Senelė dar gyva, 91-eri metai, tad su atmintimi jau prastokai, daug neišsiklausinėsi. Senelis pokaryje veikė pasipriešinime, buvo ištremtas į sibirą ir ten mirė (žuvo?). Atsiprašau už "of topic"-ą.
Ačiū Kaukai už informaciją, patvirtinai mano kai kurias prielaidas.
To rbt972: visi jaunuoliai privalėjo atlikti privalomąją karinę tarnybą, tuo metu jos niekas nevengė, nesvarbu ar kaip šauktinis, ar pasirenkat alternatyvas. Šaukiami buvo visų tikėjimų, kalbų kariai, todėl ne itin geras lietuvių kalbos mokėjimas negalėjo sumaišyti atlikti prievolę.
Robertai, paskutinėje nuotraukoje trečias iš kairės - mano senelis , pasirodo kartu dirbo. Reikės prie progos paklausinėt ar dar pamena tavo senelį. Be to mano senelis taip pat labai mėgo motociklus
Prisijungta: 1970 Sau 01 d., 03:00 Pranešimų: 4087
Paulius rašė ...
Robertai, paskutinėje nuotraukoje trečias iš kairės - mano senelis , pasirodo kartu dirbo. Reikės prie progos paklausinėt ar dar pamena tavo senelį. Be to mano senelis taip pat labai mėgo motociklus
Koks mažas pasaulis, žiūrėk tuoj giminės pasidarysit.