Diskusijos

Lietuvos Aviacijos Istorija 1919 - 1940 m. :: Diskusijos :: Lietuva 1918-1940 metais :: Lietuvos kariuomenė 1918-1940 metais
 
<< Prieš tai buvusi tema | Sekanti tema >>
Dėl šarvuotos technikos terminų
Eiti į puslapį       >>  
Moderatoriai: Arius, Nerijus Korbutas, Pijus, Mindaugas, Kiras
Autorius Pranešimas
arecibo
2010 Geg 18 d., 10:16
Svečias
eppanzer...
Man užstringa žodis "tanketės" temos pavadinime. Šiaip jau toks terminas tarpukaryje buvo taikomas lengvoms šarvuotoms vikšrinėms mašinoms be sukiojamo bokštelio. Tai vėliau jisai buvo pradėtas taikyti, manau visai neteisingai, kulkosvaidžiu ginkluotiems tankamas (tankeliams) su sukiojamu bokšteliu, o paskutiniu metu tanketėmis vadinamos ir rusiškos BMD, ir BTR-70/-80. O tai man iš esmės atrodo neteisinga.

Jei jau gerbiamam eppanzer kliūva kai kurie pavadinimai, siūlau aplamai šarvuotą techniką (šarv. automobilius, tankelius, tankus, visureigius) suskirstyti į dvi grupes - ratuotas ir vikšrines. Tinka ?
Į viršų
eppanzer
2010 Geg 18 d., 14:09
Užsiregistravęs dalyvis #46
Prisijungta: 2009 Sau 05 d., 08:36
Pranešimų: 490
Nelabai supratau ar abu nelabai supratom vienas kitą, pabandom iš naujo.
Tanketėmis šarvuotas vikšrines mašinas be bokštelio vadino rusai (pvz. танкетка T-27), lenkai (tankietka TK-3/TKS), prancūzai (chenillette Renault UE), britai (tankette Carden-Loyd), čekai vartojo tančik, tačiau taip vadino ginkluotas kulkosvaidžiais ir mašinas be bokštelio (MU-2 arba Tč vz. 33) ir su bokšteliu (AH-IV).
Lietuvos kariuomenėje britiški tankai Vickers-Carden-Loyd tikrai nebuvo vadinami tanketėmis (kaip ir pačioje Didžiojoje Britanijoje). Todėl mano nuomone tokio termino apie juos kalbant ir reikėtų vengti. Iš nieko nereikalauju vartoti vienus ar kitus diskutuotinus terminus, tik išdėstau savo nuomonę ir ją argumentuoju. man atrodo, jeigu domimės LK istorija, nuotraukomis, tai reikėtų stengtis vartoti tinkamiausius terminus.
Į viršų
arecibo
2010 Geg 18 d., 15:16
Svečias
O kuo neįtinka universalus tanketės apibudinimas ?

tankètė [angl. tankette], lengvasis tankas, ginkluotas kulkosvaidžiais;
skirtas žvalgybai, ryšiams.
(šaltinis)

Wikipedija aiškina dar konkrečiau :

Tanketė - lengva vikšrinė šarvuotoji kovos mašina, vienvietė ar dvivietė, ginkluota vienu, kartais dviem kulkosvaidžiais, paprastai be bokštelio, masė iki 4 t (WIKI)
Į viršų
eppanzer
2010 Geg 18 d., 16:55
Užsiregistravęs dalyvis #46
Prisijungta: 2009 Sau 05 d., 08:36
Pranešimų: 490
Originaliai terminas "tanketė" gimė kartu lengva šarvuota mašina be bokštelio, ginkluota kulkosvaidžiu. Jeigu taip plačiai naudojant sąvoką "tanketė" kaip tavo nurodytuose šaltiniuose, mano akimis gaunasi labai didelė painiava, kurią vainikuoja wikipedios psl. šis prierašas po nuotrauka: "Japonijos tanko stiliaus tanketė Type 97 Te-Ke".
Tanko stiliaus tanketė arba kulkosvaidžio stiliaus šautuvas man atrodo "neskaniai".
Esminis argumentas, kodėl lietuviškus VCL nereikėtų vadinti tanketėmis yra tai, kad jie taip nebuvo vadinami tarpukario Lietuvos kariuomenėje. Tanketėmis jų nevadino ir britai, taip išskirdami nuo tankečių be bokštelių.
Puikiai žinau tavo išreikštą požiūrį, bet mano nuomone jisai vyrauja labiau "civiliniuose" šaltiniuose ir darbuose. Man taip atrodo, kad terminą "tanketė" siauriau naudoja asmenys, kurie rašo ir tyrinėja karo istoriją, o ne istoriją.

Aš išdėsčiau savo argumentus, perskaičiau tavo. Jie man buvo puikiai žinomi irmanęs neįtikino kitaip. taip, kad aš visgi liksiu prie savo nuostatos ir lengvųjų tankų VCL tanketėmis nevadinsiu.


[ Redaguota 2010 Geg 18 d., 16:55 ]
Į viršų
arecibo
2010 Geg 18 d., 18:30
Svečias
Puikiai žinau tavo išreikštą požiūrį, bet mano nuomone jisai vyrauja labiau "civiliniuose" šaltiniuose ir darbuose. Man taip atrodo, kad terminą "tanketė" siauriau naudoja asmenys, kurie rašo ir tyrinėja karo istoriją, o ne istoriją.

Sutinku, čia ir slypi nesutarimas dėl termino "tanketė" naudojimo.
Pvz., senos kartos autorius V.Statkus laikosi užvadinimo "tankas" :



Tuo tarpu V.Grigoraitis rašo apie "tanketes" :



Belieka sužinoti kitų svetainės narių nuomones ir tada spręsti dėl temos pervadinimo .
Į viršų
eppanzer
2010 Geg 18 d., 19:19
Užsiregistravęs dalyvis #46
Prisijungta: 2009 Sau 05 d., 08:36
Pranešimų: 490
Grigoraitis jeigu neklystu VCL kažkur yra pavadinęs ir tankais. Be to, Grigoraitis nuolat painiojasi kiek gi tų VCL buvo nupirkta: 2 serijos po 16, ar po 18 vienetų. Nepaisant didelių nuveiktų darbų, Grigoraičiu dėl padarytų elementarių klaidų nelaikau 100 proc. patikimu šaltiniu, kažkur tik apie 99
Iš tiesų nenoriu nieko būtinai įtikinti ar primesti savo nuomonę. Norisi rasti tiesą arba atsidurti kažkur arti tiesos
Jeigu tu, atidaręs temą lieki prie savo nuomonės, manau jokio balsavimo organizuoti nereikėtų.
Į viršų
sky76v
2010 Geg 18 d., 19:47
Užsiregistravęs dalyvis #49
Prisijungta: 2009 Sau 27 d., 14:48
Pranešimų: 1306
Pagal Karybos žodyną:

tankètė, tankette, танкетка − ist. kovinė vikšrinė šarvuotoji mašina, skirta žvalgybai ir ryšiams. Buvo sovietinės armijos ginkluotėje XX a. 4 d-mečio pr. Turėjo prieškulkinius šarvus, 1−2 kulkosvaidžius, didžiausias greitis iki 45 km/h; 1−2 žmonių įgula.

tánkas, tank, танк − visiškai šarvuota vikšrinė kovos mašina, ginkluota pabūklu, kulkosvaidžiais ir kt. ginklais įvairiems taikiniams mūšio lauke naikinti. Tanko kovinės savybės: didelė ugnies galia, stiprūs ↑ šarvai, judrumas, gebėjimas įveikti didelius nuotolius, įvairias kliūtis, užtvaras. XX a. vid. buvo skiriamas lengvasis, vidutinis ir sunkusis Δ. Vidutiniams ir sunkiesiems tankams supanašėjus, vietoj jų daugelyje kariuomenių turimas universalusis – pagr. kovinis − Δ. Dar būna liepsnosvaidis, inžinerinis ir lengvasis – aerotransportabilus plaukiamasis Δ.

šarvúotasis automobilis, armoured car, бронеавтомобиль − 1. šarvuotoji ratinė kovos mašina žvalgyboje, saugoje veikti, ryšiams palaikyti, priešo kariams kauti ir lengvai šarvuotajai technikai naikinti. Ginkluojamas kulkosvaidžiais, kartais patrankomis. Buvo naudojamas per I ir II pasaul. karą. Dėl didelių konstrukcijos pokyčių kai kurių valstybių GP šio termino atsisakyta; 2. Kai kurių NATO šalių kariuomenių lengvasis šarvuotis, pvz., „Ferret“, „Saladin“. „Shoreland“ (D. Britanija), „Panar“ (Prancūzija) ir kt., Lietuvos kariuomenėje atitinka ratinį šarvuotį (↑ šarvuotis, žvalgybos šarvuotis ir kt.).

šarvuõtis: 1. armoured personnel carrier, бронетранспортер − šarvuotoji ratinė arba vikšrinė kovos mašina kariams vežti ir mūšyje juos remti ugnimi. Gali būti panaudotas žvalgyboje (žvalgybos Δ), saugoje, patrulyje. Specialiai įrengtas Δ gali vežti sužeistuosius, šaudmenis, vilkti pabūklus. Šiuolaikinių Δ korpusas sandarus, visas šarvuotas, turi filtravimo ir ventiliacijos įrangą. Dauguma šarvuočių yra plaukiamieji, aviatransportabilūs ir nuleidžiami iš lėktuvų parašiutais; turi naktinio matymo, RChB žvalgybos prietaisus, priešgaisrinę ir kt. įrangą. Bebokščiai Δ ppr. ginkluoti 2 kulkosvaidžiais (vienas iš jų sunkusis); bokštiniai − 20−30 mm automatine patranka ir kulkosvaidžiais. Kai kurie Δ turi granatsvaidžius ir PTVR.
Į viršų
eppanzer
2010 Geg 18 d., 20:23
Užsiregistravęs dalyvis #46
Prisijungta: 2009 Sau 05 d., 08:36
Pranešimų: 490
Pagal šį Karybos žodyną, dėl silpnų šarvų ir mažos ugnies galios tankais negalėtume vadinti: Renault FT, LT vz.34, Pz.I, Pz.II, Landsverk L60 (Turan), BT-2, T-26 1933 m. pvz., T-37, T-38, T-40, T-60. Visų silpni šarvai ir ginkluoti tik kulkosvaidžiais arba 20 mm patrankėlėm. Gryniausios tanketės. Ko gero, iš lengvųjų prieškarinių tankų "tikru" tanku liktų tik rusiškas T-50
Iš pirmo žvilgsnio gražus Karybos žodyno paaiškinimas yra labai paviršutiniškas ir abstraktus.
Į viršų
arecibo
2010 Geg 18 d., 20:57
Svečias
Jau pradedu laukti eppanzer sudaryto išsamaus ir konkretaus karinių terminų žodyno, nes visi kiti žodynai sudaryti nežinia kieno ir neaišku kam bu netikslumų pilni civiliokams klaidinti
Į viršų
eppanzer
2010 Geg 18 d., 21:59
Užsiregistravęs dalyvis #46
Prisijungta: 2009 Sau 05 d., 08:36
Pranešimų: 490
Kaip sakė vienas rusiško forumo dalyvis, aš nesimatuoju "savo pasididžiavimais", aš diskutuoju. Klysta visi, galiu klysti ir aš, gali ir Grigoraitis, gali ir žodynų sudarytojai. O gali būti taip, kad "vienos" tiesos ir nėra. Siūlyčiau be asmeniškumų arba argumentuotai diskutuoti, arba išsiskirstyti su savo nuomonėmis kas sau.
Į viršų
Eiti į puslapį       >>   

Persikelti:     Į viršų

Sindikuoti šią temą: rss 0.92 Sindikuoti šią temą: rss 2.0 Sindikuoti šią temą: RDF
Powered by e107 Forum System

Svetainės nuorodos













Sveiki,

Prisijungimo vardas:

Slaptažodis:




Prisiminti mane

[ ]

Facebook