Diskusijos

Lietuvos Aviacijos Istorija 1919 - 1940 m. :: Diskusijos :: Įvairios temos :: Pokalbiai po sparnu...
 
<< Prieš tai buvusi tema | Sekanti tema >>
Ar Lietuvai reikia karo aviacijos
Eiti į puslapį   <<      
Moderatoriai: Arius, Nerijus Korbutas, Pijus, Mindaugas, Kiras
Autorius Pranešimas
eppanzer
2012 Rgs 09 d., 10:46
Užsiregistravęs dalyvis #46
Prisijungta: 2009 Sau 05 d., 08:36
Pranešimų: 490
Beskaititinėjant Latyninos ir kitų straipsnius kyla pavojus pamesti kritinį mąstymą. Pvz., paskutiniame atsakyme nėra klausimų, kokie buvo Gruzijos planai, kam Gruzija pirko ginklus, kodėl būtent tokius ginklus, kaip formavo savo kariuomenę. Gruzija, kas be ko, irgi turėjo savo geopolitinių tikslų. O Latyninai yra tik dvi spalvos - viena "putino", kita "savo", iš čia ir beviltiškas kryptingumas. Todėl ir kolegos atsakyme atsirado aliuzija į Sausio 13-ą. O šios tragiškos dienos pamiršti negalime, bet minėti kiekviena proga, dar kitos šalies kontekste, irgi nevertėtų.

Nematau ir Lietuvos PLG orientacijos į "nedideles atsitiktines provokacijas". Matau, kad Lietuvos PLG, pagal išgales, organizuojama užtikrinti valstybės oro erdvės kontrolei. O aktyvios PLG priemonės, kol kas, tinkamos tik organizuoti kariuomenės priešlėktuvinei gynybai, dalį jų nukreipiant svarbių valstybinių objektų PLG. Nors turimos PLG priemonės tokių svarbių valstybinių objektų objektų gynybai ir menkai tetinka, šiandien kitos išeities nėra. Be savų naikintuvų sėkminga šalies oro erdvės kontrolė ir gynyba negalima. O turėti savo naikintuvus, integruotus į NATO ir Skandinavijos šalių sistemą, būtų idealus maksimumas. Ar šiandien to žūtbūtinai reikia? Būtų labai gerai, reikia, bet, deja, neįmanoma. Ir reikia to ne tik dėl santykių ar galimų santykių su kaimyninėmis valstybėmis. Grėsmių daug, ir Lietuva turėtų turėti galimybę jas kontroliuoti. Kad nebūtų taip, jog grėsmės - šiandien, galimybės į jas reaguoti - užporyt. Tai - kainuoja, todėl ir reikia kooperacijos ir integracijos.

Grįžtant prie 2008 m. karo (ir tolstant nuo temos), tai įvertinti šalių karines pajėgas ir jų dinamiką kovos veiksmų rajone nėra labai sudėtinga, bet visiško tikslumo tikėtis sunku. Gruzinus būtų galima pagirti už tai, kad kovodami itin nepalankiomis sąlygomis jie sugebėjo ir pasipriešinti, ir išvengti ilgalaikio konflikto su neišvengiamu ženkliu Rusijos kariuomenės padidinimu karo veiksmų zonoje. Be to, Gruzijos kariuomenės nuostoliai nebuvo tokie dideli, kaip gali pasirodyti. Keturi palikti tankai ar dešimt sunkvežimių - ne pasaulio pabaiga. Karo pabaigoje Gruzijos kariuomenė išlaikė savo karinį potencialą ir buvo pasiruošusi visais dantimis įsikabinti į priešininko kailį. Su išsaugotos aviacijos smūgiais, atkaklia gynyba kertiniuose taškuose, lokaliais kontrasmūgiais, partizaniniu karu, o štai Rusijos kariuomenė tuo metu neturėjo ką atitinkamo priešpastatyti. Paradoksas, bet patyrusi politinį pralaimėjimą Gruzija anaiptol nepralaimėjo karo lauke.


[ Redaguota 2012 Rgs 09 d., 11:06 ]
Į viršų
Eiti į puslapį   <<       

Persikelti:     Į viršų

Sindikuoti šią temą: rss 0.92 Sindikuoti šią temą: rss 2.0 Sindikuoti šią temą: RDF
Powered by e107 Forum System

Svetainės nuorodos













Sveiki,

Prisijungimo vardas:

Slaptažodis:




Prisiminti mane

[ ]

Facebook